maanantai 28. tammikuuta 2013

Tuplasuklaiset cupcakesit

Yli kolme vuotta bloggailua takana ja tasan sata postausta, ohhoh! Paljon oon oppinut leipomisesta ja ruoanlaitosta näinä vuosina, mutta samanlainen häslä mie olen edelleen. Leipomisen jälkeen puoli keittiötä on yleensä suklaassa ja lähes kaikki astiat likaisena. Usein reseptejä tulee katsottua netistä, jolloin välillä älypuhelinkin saa oman osumansa.
Häsläystä oli myös näiden suklaa-cupcakesien teko. Työkaverini oli ylipuhunut miut pitämään Tupperware-kemut kotonani ja oli hauska leipoa tarjottavia. Niin ja tietty katsella emännänlahjoja ja ostettavaakin. Sain sisaruksilta The Primrose Bakery cookbookin ja se oli täyttä ihania cupcakes-ohjeita. Suklaalla harvoin menee pieleen, joten valitsin tripla-suklaacupcakesit - tosin ilman koristelua valkosuklaamurusilla. Tupperware-esittelijä ja työkaverini saapuivat ajoissa laittamaan kippoja ja kuppeja esille ja miun sähläys pursotinpussin kanssa sai hieman huvittuneita katseita. Mie inhoon pursotinpusseja, ne ei vaan oo miun ystäviä. No, onneksi sain lainaan tupperin pursottimen, jonka saa kannella kiinni. Ja pakkohan se oli sitten ostaakin. Ja ilmeisesti olin ollut melko liekeissä, koska niin osti melkein kaikki muutkin. Sitä vaan välillä innostuu joistain asioista ja ainakin minun on vaikea peittää innostusta.

Suklaa-cupcakes
225 g tummaa suklaata
85 g suolatonta huoneenlämpöistä voita
175 g fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria (2,5 dl)
2 munaa
185 g jauhoja (3,1 dl)
3/4 tl leivinjauhetta
3/4 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa (jätä pois, mikäli käytit suolallista voita)
2,5 dl huoneenlämpöistä maitoa
1 tl vaniljauutetta

kuorrute:
300 g maitosuklaata
60 ml kuohukermaa
2 ruokalusikallista suolatonta huoneenlämpöistä voita (n. 30 g)
½ tl vaniljauutetta

Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Erottele kananmunista keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Lisää keltuaiset voi-sokeriseokseen ja vatkaa ainekset kunnolla sekaisin. Lisää jäähtynyt suklaa ja sekoita jälleen runsaasti.
Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin ja mittaa maito valmiiksi. Sekoita taikinaan vuoronperään maitoa ja jauhoseosta joka välissä kunnolla sekoittaen. Vatkaa puhtaassa kulhossa kananmunien valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita ensin puolet valkuaisvaahdosta taikinaan ja sen jälkeen nostele varovasti loputkin.
Lusikoi taikina muffinssipellille paperivuokiin, niin että vuoasta 2/3 on täynnä. Paista uunin keskitasossa 20-25 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä ennen kuorruttamista.

Kuorrutetta varten sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman. Suklaan jäähtyttyä lisää sekaan kuorrutteen muut ainekset. Vatkaa kunnes kuorrute on tasaista ja kiiltävää. Kirjan mukaan kuorrutetta voi joutua pitämään puolisen tuntia jääkaapissa ja vatkaamaan uudestaan, jotta se ei ole liian löysää. Jos kuorrutetta jää yli, se säilyy jääkaapissa 3-4 päivää.

2 kommenttia: