torstai 20. tammikuuta 2011

Crème brûlée

Pari päivää sitten töihin kävellessä ihmettelin kummallista lunta kun se oli pinnalta ihan jäistä, mutta muuten pehmoista. Facebookissa eräs kaveri oli oivaltanut, että sehän on ihan niinkuin crème brûléeta ja sillä sekunnilla alkoi hillitön kuolaaminen kyseistä herkkua kohtaan. Olen joskus muutama vuosi sitten saanut siskoltani lahjaksi puhalluslampun ja muutossa taas muistin sen olemassaolon. Suunnitelmissa on ollut testata, että mikä sokeri sopii parhaiten créme brûléen pintaan, joten nyt oli oiva mahdollisuus siihenkin.

Kokeilin fariinisokerilla, (ruoko)kidesokerilla ja tomusokerilla ja näistä ehdottomasti paras oli tomusokeri sihdattuna. Sokerikuoresta tuli ihanan ohut ja tasainen kun taas fariinisokerista jäi möykkyjä. Pirkan ohje käski käyttämään fariinisokeria ja se varmaan soveltuu parhaiten uunin grillivastusten kanssa.

Resepti on Pirkan sivuilta. Veden kaataminen uunipellille ja sitten vuoan siirtäminen uuniin on vähän hankalaa. Mie teen mielummin niin päin, että laitan ensin uunipellin uuniin (mutten ihan perille asti) ja sitten kaadan vettä. Poisottaessa ensin otin mukilla osan vedestä pois ja sitten vasta nostin pellin pois uunista. Homma oli kyllä yllättävän helppoa ja todellakin sen arvoista. Sokeripinnan rikkominen lusikalla, ahh.

Crème brûlée
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl maitoa
1 vaniljatanko
5 keltuaista
3/4 dl sokeria

pinnalle
½ dl sokeria

Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää se seokseen. Kiehauta, nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta. Kaada kerma-maitoseos keltuaisvaahdon joukkoon sekoittaen. Jaa seos neljään parin desin annosvuokaan ja laita jokaisen päälle alumiinifolio. Nosta vuoat isoon uunivuokaan tai uunipannulle ja työnnä uuniin. Kaada uunipannulle lämmintä vettä vuokien puoliväliin asti. Kypsennä noin 45 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt.
Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Ripottele pinnalle sokeria ja paahda pinta nopeasti joko uunin grillivastuksilla tai puhalluslampulla. Tarjoa joko sellaisenaan tai marjojen/hedelmien kanssa.

2 kommenttia:

  1. Nam, creme brulee on kyllä niiiiiin taivaallisen hyvää, alkoi tekemään mieli kun katsoin just taas Amélien... Namnammmm. Paitsi nyt viikonlopuksi aion kyllä tehdä sun kiwoffeeta ja sit mun läksärijuhliin Guinness-kakkua :) En tajua miksi tyypit ostelee meille jotain leivontakirjoja kun sun blogi on kerran olemassa ;) Hih!

    VastaaPoista
  2. Kiwoffee ja varsinkin Guinness-kakku on alkaneet elää jo omaa elämäänsä ku niistä on tullut niin suosittuja :) Mutta syystäkin, on ne vaan niin hyvii.
    Ahh, Amélie, pitäiskin kattoa se taas joku päivä. Ja kiitos :)

    VastaaPoista