maanantai 8. helmikuuta 2010

Sitruuna-mantelikakku

Taas oli apuemännän velvollisuuksien vuoro. Tehtiin kaverini Suvin kanssa osakunnan keskiviikkokahveille kakkua, joka oli ihanan kosteaa, raikkaan sitruunaista ja runsaan mantelista. Ohje on Nigellan ja hän kuvaakin kakkua sanoilla cake nirvana. Tämän kakun kohdalla ei voi puhua kuivakakuista. Ohje käskee kääriä kakku folioon ja odotella pari päivää, jotta kosteus ja kirpeys vielä korostuu, mutta kakku oli kyllä älyttömän hyvää vielä lämpöisenäkin.
Innolla testailin uuden kämpän uunia ja ihmettelin kun palovaroitin rupesi riehumaan. Oli näemmä irtopohjavuoka vähän löystynyt ja päästi rasvaa valumaan uunin pohjalle ja se kärysi. Oops. Kakku myös vähän paloi sivuilta, mutta ei anneta sen häiritä.
Oikea ohje sisältää myös ½ tl manteliesanssia, mutta eipä ollut. Hyvin toimi ilmankin, melkeinpä voisi korvata osan mantelijauheesta korppujauhoilla oli niin mantelista.. tulee ainakin vähän halvemmaksi.

Kostea sitruuna-mantelikakku

225 g margariinia
225 g sokeria
4 munaa
50 g vehnäjauhoja
225 g mantelijauhetta
2 sitruunan kuori ja mehu

Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri keskenään. Vatkaa munat seokseen yksitellen vuoronperään jauhojen kanssa. Sekoita mantelijauhe ja sitruunan kuori sekä mehu varovasti mukaan. Kaada leivinpaperilla vuorattuun ja voideltuun irtopohjavuokaan. Paista 180 asteessa ensin puolisen tuntia, jonka jälkeen lisää folio kakun päälle ettei se tummu liikaa. Paista vielä puolisen tuntia kunnes kakku on päältä jäykkä ja puutikkuun ei jää taikinaa. Anna kakun jäähtyä vuoassa viitisen minuuttia. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla. Nigella ehdottaa kyytipojaksi vadelmia, Juha (niinkuin oikeastaan kaikkeen) kermavaahtoa. Miulle maistui hyvin ihan paljaaltaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti